top of page

ONTSTAAN

Het voormalige Kapucijnenklooster werd gebouwd in de periode van 1850 -1852. De stichter ervan was Pater Petrus, beter bekend als Peer Schooi, omdat het gehele klooster gebouwd is door middel van donaties. De minderbroeders Kapucijnen bouwden hun klooster in Handel omdat Handel een bedevaartsoord is. Het gebouw is inmiddels een Rijksmonument.

 

In 1984 werd een nieuwe bestemming gezocht voor het gebouw omdat de gemiddelde leeftijd van de minderbroeders Kapucijnen erg hoog lag en er weinig nieuwe religieuzen intraden.

 

Stichting de Weyst werd de nieuwe eigenaar van het gebouw. De naam de Weyst werd gevonden door de laatste gardiaan van het klooster, pater Kees van Rijn. De Weyst is een verwijzing naar de gelijknamige ondergrondse waterstroming in Oost-Brabant, die rustig en stil doorstroomt en soms naar de oppervlakte komt.

 

De nieuwe bewoners van de Weyst, waaronder de oprichters Sid Bachrach en Nella Bachrach-van der Jagt leven volgens de uitgangspunten en idealen van Mahatma Gandhi en Lanza del Vasto, die gebaseerd zijn op vredeswerk, een rechtvaardige en geweldloze samenleving en met respect voor het milieu en de natuur.

ACTIVITEITEN

Biologische tuin

We streven naar eenvoud van leven en zelfvoorziening. De tuin is 1 hectare groot, met een biologische moestuin en boomgaard,  kippenverblijf en kassen. Er is verkoop van groenten aan huis en een kleine imkerij.  De vele gewassen uit de tuin worden met zorg jaar in jaar uit geplant en met trots geoogst. En vanaf het ontstaan van de Weyst tot aan de dag van vandaag wordt de oogst gebruikt voor de vele voedzame en uitsluitend vegetarische maaltijden voor de gasten die ofwel deelnemen aan een groepsprogramma ofwel als vrijwilliger verblijven op de Weyst. 

Milieu en duurzaamheid

De Weyst wil milieubewust zijn. Naast het biologisch tuinieren investeert de Weyst ook in duurzame energie. Op diverse daken liggen totaal 220 zonnepanelen en de verwarming draait grotendeels op zonne-energie en luchtwaterpompen.

Samenwerking

Met onder andere de Reclassering, vrijwilligers en onderwijs.

Sinds 1992 werkt de Weyst samen met Reclassering Nederland om taakgestraften de gelegenheid te geven hun uren te voldoen. Zij werken in de tuin of aan het onderhoud van het gebouw.  Sid begeleidt de uitvoering van de taakstraffen en samen met Nella biedt hij inspiratie en vertrouwen voor taakgestraften, door voor hen open te staan, een voorbeeld te zijn en een andere manier van zingeving en leven uit te dragen. Daarnaast werkt de Weyst ook samen met zowel lokale als internationale vrijwilligersorganisaties, een lokale praktijkschool voor jongeren die een leer/werk ervaring op mogen doen en lokale ondernemers.

Groepen ontvangst

De Weyst fungeert als groepencentrum en biedt accommodatie aan tal van gezelschappen met verschillende achtergronden. Vaak zijn dat weekendgroepen, soms een langer verblijf zoals bij de stilteretraites. Er wordt gedanst, gezongen, gemediteerd en vegetarisch gekookt, aangevuld met eigen gebakken brood. De invulling van programma’s van deze groepen variëren, maar hebben allen als centraal thema dat zij passen binnen de idealen van de Weyst.

Reflexzonetherapie

De praktijk van Nella bevindt zich aan huis en richt zich op voetreflexologie en oor acupunctuur. Na haar 40 jaar werk in de verpleging, waaronder vele jaren als wijkverpleegkundige heeft Nella zich verder ontwikkeld en is zij een erkend reflexzone therapeut. Haar zorg voor mensen een heeft met deze praktijk aan huis een mooie nieuwe invulling gekregen. De praktijk heeft een eigen site: www.reflexzonetherapienella.nl

Nieuws uit de Weyst

Eenmaal per jaar, met Kerst,  geven we in de nieuwsbrief van de Weyst een jaarverslag . Een terugblik op het jaar en de plannen voor het komende jaar.

De laatste twee uitgaven van deze nieuwsbrieven vindt u onder het kopje publicaties.

 

Dit jaar worden de plannen uiteengezet voor een tweede grote restauratie. In 1993 werd daarvoor Stichting Behoud van het voormalig Kapucijnen opgericht met het specifieke doel: instandhouding en restauratie van het kloostergebouw.

Deze stichting beheert daarvoor de toegezegde subsidies en uitgaven en zet zich in voor fondsenwerving. Zie voor meer informatie hierover te info onder het kopje Stichting Behoud Kapucijnenklooster.

bottom of page